زرشک میوه ای ترش مزه و سرخ رنگ است که در باغات استان خراسان جنوبی به میزان وسیع کشت می شود. این میوه که لقب یاقوت سرخ را به خود اختصاص داده ارزش غذایی بالا و خواص بی شماری دارد. به گونه ای که پزشکان طب سنتی از دیر باز تاکنون از این دانه شگفت انگیز و فرآورده های به دست آمده از آن را در جهت درمان بیماری ها استفاده می کنند. زرشک ها بر اساس منطقه کشت و مصارفی که دارند، به انواع گوناگونی تقسیم می شوند.
زرشک پفکی و زرشک دانه اناری دو نوع از محبوب ترین انواع این میوه هستند که در بازارهای داخلی و خارجی مشتریان قابل توجهی دارند. با این حال هنوز هم بسیاری از افراد تفاوت زرشک پفکی و اناری را به خوبی نمی دانند و در هنگام خرید این محصولات دچار سر درگمی می شوند. از همین رو ما در ادامه شما را با برخی از مهم ترین تفاوتهای این دو نوع زرشک آشنا خواهیم کرد.
تفاوتهای ظاهری زرشک پفکی و دانه اناری
زرشک پفکی همانطور که از نامش پیداست دارای بافت پفکی و ترد است. این نوع زرشک که در دسته زرشک های صادراتی قرار می گیرد، به رنگ قرمز روشن دیده می شود. اما زرشک دانه اناری بر خلاف زرشک پفکی ظاهر چروکیده و تو خالی دارد و رنگ آن قرمز تیره است. همچنین این محصول وزن چندانی ندارد و به دلیل ظاهر کوچک و وزن سبک، قیمت کمتری نسبت به زرشک پفکی دارد. بنابراین با نگاهی سطحی به ظاهر این دو محصول به آسانی می توان به تفاوت زرشک پفکی و اناری پی برد.
تفاوت در نحوه فرآوری انواع زرشک
در بسیاری از مواقع آنچه زرشک ها را از یکدیگر متمایز می کند، نحوه فرآوری آن است. زرشک پفکی و اناری هر دو در اواخر شهریور ماه و اوایل مهر ماه برداشت می شوند. زرشک دانه اناری معمولا پس از جدا شدن از خوشه ها جهت خشک شدن در زیر نور مستقیم خورشید پهن می شوند و در طی این فرآیند رنگ روشن خود را به تدریج از دست می دهند. وقتی که زرشک ها بر اثر تبخیر آب، بافت چروکیده و رنگ تیره ای پیدا می کنند، به بازارهای داخلی عرضه می شوند. تهیه زرشک دانه اناری با این روش معمولا یک ماه به طول می انجامد.
اما تهیه زرشک پفکی فرآیند طولانی تری نسبت به زرشک دانه اناری دارد! به این شکل که شاخه های زرشک از درخت قیچی می شوند و جهت فرآوری به سالن های بزرگ انتقال می یابند.
این سالنها که در منطقه قائنات تالار نامیده می شوند، دارای پنجره های بزرگ و دستگاه های تهویه مخصوص هستند تا زرشک ها دچار کپک زدگی نشوند. سپس این دانه ها باید روی فنس یا داربست های چوبی به مدت حداقل چهار ماه قرار گیرند تا به خوبی خشک شوند.
تفاوت زرشک پفکی و اناری در محل عرضه
با توجه به اینکه زرشکهای پفکی برای خشک شدن در معرض نور مستقیم خورشید قرار نمی گیرند، بافت و رنگ روشن خود را حتی پس از اتمام این فرآیند حفظ می کنند. به همین جهت میزان تقاضا برای خرید زرشک صادراتی در بازارهای جهانی بسیار بالاست و حجم بالایی از درآمدهای ارزی کشور به صادرات این محصول اختصاص یافته است. پس علاوه بر ظاهر و نحوه فرآیند، عرضه در بازارهای متفاوت یکی دیگر از اصلی ترین تفاوت زرشک پفکی و اناری به حساب می آید.
کاربرد زرشک پفکی و دانه اناری چیست؟
با توجه به تفاوت زرشک پفکی و اناری هر یک کاربردهای متفاوتی نیز دارند. زرشک پفکی که زرشک مجلسی نیز نامیده می شود، در تهیه انواع غذاهای سنتی ایرانی نظیر زرشک پلو با مرغ و مرصع پلو مورد استفاده قرار می گیرد. اما زرشک دانه اناری به دلیل داشتن طعم ترش چندان برای آشپزی مناسب نیست و از آن جهت تولید لواشک و ترشک بهره می برند.
ماندگاری زرشک پفکی چقدر است؟
مهمترین تفاوت زرشک پفکی و اناری طول عمر و ماندگاری است! ماندگاری زرشک پفکی بالاتر از زرشک دانه اناری است و به مدت دو سال می توان آن را در فریزر نگه داری نمود. اما زرشک های دانه اناری طول عمر و ماندگاری کمتری دارند. اما به طور کلی برای طولانی تر کردن ماندگاری انواع زرشک حتما پیش از بسته بندی آنها را به دقت آبکشی کنید تا گرد و غبار بر بافتشان باقی نماند. سپس بسته ها را در فریزر نگه دارید تا در تمام طول سال به این میوه پر خاصیت دسترسی داشته باشید.
اکنون پس از آشنایی با تفاوتهای زرشک پفکی و دانه اناری وقت آن رسیده که سراغ خرید این محصولات بروید. البته اگر از دیابت و اضافه وزن رنج می برید، خرید زرشک دانه اناری انتخاب مناسب تری برای شما خواهد بود. اما در صورتی که قصد برگزاری مهمانی و تهیه غذاهای مجلسی را دارید، بدون شک خرید زرشک پفکی به نفعتان خواهد بود. راستی جهت آگاهی از قیمت انواع زرشک می توانید همین حالا با کارشناسان راگ تماس بگیرید.