روش های نگهداری خشکبار

تامین کنندگان و توزیع کنندگان عمده خشکبار، انواع آجیل و میوه خشک را در انبارهای مجهز به سیستم اتوماسیون نگه داری می کنند. زیرا در این انبارها همه متغیرهای موثر بر ماندگاری محصول نظیر دما و رطوبت به طور خودکار کنترل می شوند. همچنین در انبارهای هوشمند....
فهرست مطالب

خشکبار یکی از محبوب ترین انواع مواد غذایی است که از سالیان دور تاکنون بر سر سفره ما ایرانیان حضور دارند. امروزه این محصولات مفید و پرسود که از تنوع بالایی برخوردارند در خوار و بار فروشی سراسر کشور به آسانی یافت می شوند. اما کشت، فرآوری و نگه داری انواع خشکبار به آسانی خرید آن نیست و نیاز به زحمت و دقت بسیاری دارد.

امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی، روشهای نوینی برای نگه داری خشکبار ابداع شده اند که با کمک آنها می توان ماندگاری محصولات را به میزان چشمگیری افزایش داد. به همین جهت قصد داریم شما را با مدرن ترین روشهای نگه داری خشکبار آشنا کنیم.

روشهای صنعتی نگهداری خشکبار

نگه داری خشکبار در تناژ بالا تنها با روشهای صنعتی امکان پذیر است. استفاده از این روشها نه تنها طول عمر این محصولات را افزایش می دهند، بلکه موجب ارتقای کیفیت، کاهش ضایعات و کمک به حفظ محیط زیست نیز می شود. این روشها عبارتند از:

نگهداری در انبارها وسیستم های اتوماسیون

تامین کنندگان و توزیع کنندگان عمده خشکبار، انواع آجیل و میوه خشک را در انبارهای مجهز به سیستم اتوماسیون نگه داری می کنند. زیرا در این انبارها همه متغیرهای موثر بر ماندگاری محصول نظیر دما و رطوبت به طور خودکار کنترل می شوند. همچنین در انبارهای هوشمند خشکبار امکان رد یابی موجودی و جابه جایی خودکار مواد غذایی برای انبار داران امکان پذیر است.

سردخانه های مجهز به سیستم تبرید

انجماد یکی از جدیدترین روشهای نگه داری خشکبار در جهان است که کشورهای پیشرفته دنیا از آن بهره می برند. در این روش با استفاده از تکنولوژی تبرید محصولات در دمای منفی 18 درجه منجمد و تا حدود 6 ماه تا یک سال در سردخانه نگه داری می شوند. البته باید بدانید که این شیوه تنها جهت نگهداری خشکبار خام مانند پسته و فندق خام کاربرد دارد و محصولات طعم دار شده مانند پسته شور و کشمش تیزابی با این روش قابل نگه داری نیستند.

استفاده از بسته بندی های عایق

استفاده از این روش بر خلاف دو روش قبلی نیاز به صرف هزینه های بالا و تجهیزات پیشرفته ندارد. در واقع در این شیوه انواع آجیل در بسته بندی های صنعتی که عایق رطوبت و فساد ناپذیر هستند ریخته و در انبارهای نسبتا خنگ نگه داری می شود.

دمای ایده آل برای انبارداری انواع خشکبار  باید بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد و رطوبت آن بین 50 تا 60 درجه سانتی گراد باشد. جهت حفظ خشکبار در مقابل آفات نیز استفاده از آفت کش در محیط انبار الزامی است. گاهی نیز برخی از انبار داران از گازهایی مانند دی اکسید کربن و نیتروژن به عنوان گازهای محافظ در صنعت نگه داری خشکبار بهره می برند.

روشهای سنتی نگه داری خشکبار

ایرانیان باستان یکی از متمدن ترین و پیشرفته ترین تمدنهای بشری بودند که در زمینه های گوناگون به ویژه کشت و صنعت به اختراعات و ابداعات گوناگونی دست یافته اند. به گونه ای که روشهای انبار داری در ایران باستان در سراسر جهان منحصر به فرد و زبانزد بود. آنها از روش زیر جهت نگه داری خشکبار استفاده می کردند.

استفاده از ظروف سفالی و سنگی: ایرانیان باستان یکی از اولین مردمانی بودند که از ظروف سفالی جهت نگه داری مواد غذایی استفاده می کردند. چون آنها به خاصیت ضد رطوبت و قارچ بودن این ظروف پی بردند. بنابراین انواع غلات، حبوبات و خشکبار به دستور پادشاهان هخامنشی در کوزه های سنگی و سفالی ریخته می شدند و به انبارهای زیر زمینی چند طبقه ای و خنک انتقال می یافتند. این زیر زمین ها که معمولا ساختار گنبدی شکل داشتند سرداب نامیده می شدند. در حال حاضر نیز بقایای سرداب های باستانی در اقصی نقاط ایران همچنان پا بر جای مانده اند.

روشهای نگه داری خشکبار در منزل

با فرا رسیدن مناسبتهای خاص مانند یلدا و نوروز، اکثر ما ایرانیان به فکر تهیه انواع خشکبار جهت پذیرایی از مهمان ها می افتیم. در اکثر مواقع پس از پایان مهمانی بخشی از خوراکی ها دست نخورده باقی می ماند که باید از آنها به شیوه مناسب نگه داری کنید. نگهداری از خشکبار در منزل هم شیوه های خاص خودش را دارد. شما با کمک این روشها می توانید حدود 6 ماه تا یک سال انواع آجیل و میوه خشک را بدون هیچ گونه مشکلی در خانه نگه داری کنید.

قرار دادن آجیل در یخچال

این روش یکی از آسان ترین و متداول ترین روشهای نگه داری خشکبار در منزل است. البته جهت نگه داری انواع آجیل و میوه خشک در یخچال حتما باید در ابتدا آن را در ظروف دربسته شیشه ای قرار دهید تا رطوبت یخچال را به خود جذب نکند.

نگه داری آجیل مخلوط در فریزر

بهترین روش برای حفظ کیفیت و طعم آجیل مخلوط نگه داری آن در فریزر می باشد. جهت انجام این کار باید انواع آجیل و میوه خشک مانند قیسی، آلو بخارا و گوجه خشک را در ظروف دربسته و به دور از سایر مواد غذایی نگه داری کنید.

علاوه بر آشنایی با روشهای نگه داری خشکبار باید بدانید که انواع  آجیل با پوست همچون فندق با پوست ماندگاری بیشتری نسبت به انواع آجیل بدون پوست دارند. همچنین مغزیجات خام دیرتر از انواع آجیل مزه دار شده فاسد می شوند و طعم خود را از دست می دهند.

البته طعم و کیفیت خشکبار به معتبر بودن فروشگاه عرضه کننده این محصولات نیز بستگی دارد. شرکت بازرگانی راگ یکی از معتبرترین تامین کنندگان خشکبار در ایران است که امکان خرید عمده فندق و پسته و انواع میوه خشک را برای تاجران و بازرگانان فراهم کرده است. شما نیز جهت تامین خشکبار صادراتی با بالاترین کیفیت می توانید همین حالا با کارشناسان راگ تماس بگیرید.