خرما یا رطب محصول نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری است که از دوران های گذشته تا کنون در میان اقوام مختلف بسیار پرطرفدار بوده است. این میوه شیرین سرشار از مواد مغذی و شامل مقادیر بالایی از ویتامین ها و مواد معدنی است. خاستگاه خرما به کشوهای گرم مانند عربستان، عراق، هند و آفریقا بر می گردد. کاشت نخل در ایران از دوره پیش از هخامنشیان آغاز شده و در حال حاضر بیش از ۵۰ نوع خرما در ایران کاشته می شود.
از انواع خرما می توان به خرما مجول، مضافتی، پیارم، استعمران، ربی، کلوته، شاهانی، زاهدی، کبکاب، خاصویی و… اشاره کرد که در استان های جنوب و جنوب شرقی ایران مانند فارس، بوشهر، هرمزگان، خوزستان، کرمان، کرمانشاه، ایلام به صورت گسترده کشت می شود. در مقالات پیش رو در مورد خواص هر یک از انواع این میوه پرطرفدار سخن خواهیم گفت.
خواص عمومی خرما
خرما با داشتن طبع گرم و عموما تر، سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها، ویتامین A, B, K مواد معدنی و آلی مانند کلسیم، آهن، گوگرد، پتاسیم، فسفر، منیزیوم، منگنز و فیبر است. منیزیم موجود در آن موجب افزایش نیروی عمومی بدن و تقویت عضلات می شود. فسفر فراوان آن باعث تقویت حافظه می شود. آهن موجود در خرما با افزایش خون رسانی سبب تقویت و افزایش رشد موها شده و منبع مناسبی از آهن برای بانوان است. پتاسم موجود در خرما برای بهبود بیماری های اعصاب مفید است و ویتامین های مختلف در آن سبب شادابی و جوانسازی پوست شده و همچنین این میوه شیرین برای بهبود و درمان بیماری های گوارشی و روده ای بسیار مناسب است.
خرما در طب سنتی ایرانی نیز همواره جایگاه مخصوصی داشته و در نسخه های مختلفی از آن نام برده شده است که به تفضیل به آن خواهیم پرداخت.
مصرف خرما به چه کسانی بیشتر توصیه می شود؟
مصرف خرما برای بیماران سرطانی، زنان باردار و شیرده، افراد کهن سال، ورزشکاران، کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند توصیه شده است. متخصصان تغذیه نیز همواره در رژیم های غذایی خود از انواع خرما نام می برند. قند طبیعی موجود در آن جایگزین مناسب برای قندهای مصنوعی و شکر است و حتی در صنعت مواد غذایی و محصولات رژیمی نیز کاربرد گسترده ای دارد.
فیبر بالا و اسیدهای چرب این میوه به کاهش وزن کمک کرده و قند موجود در آن باعث افزایش انرژی بدن و ایجاد حس سیری در افراد می شود. در ماه مبارک رمضان نیز خوردن خرما به روزه داران عزیز پیشنهاد می شود زیرا مصرف آن به پاک سازی بدن کمک کرده و از افت قند خون جلوگیری می کند.
.
چاقی یا لاغری با خرما
اثر چاق کنندگی یا لاغری با خرما بستگی به میزان و زمان مصرف آن دارد. این ماده غذایی به علت داشتن کالری و قند بالا در صورتیکه بعد از وعده های اصلی غذایی و همراه با شیر پر چرب مصرف شود باعث چاقی می شود و اگر در ابتدای صبح با معده خالی خورده شود با کمک به کاهش اشتها، بالا نگه داشتن قند خون و افزایش سوخت و ساز، ایجاد حس سیری و بهبود عملکرد دستگاه گوارش به کاهش وزن افراد کمک خواهد کرد. در نتیجه می توان از خرما برای هر دو رژیم چاقی و لاغری استفاده کرد.
مصرف مداوم خرما قبل از تمرینات ورزشی باعث افزایش تمرکز و انرژی گشته و به ترمیم و رشد عضلات و ذخایر گلیکوژن کمک می کند. متخصصان تغذیه خوردن روزانه ۴ تا ۶ عدد خرما را برای اکثر افراد مجاز می دانند. در مقالات بعدی به طور اختصاصی در مورد جایگاه خرما در انواع رژیم ها سخن خواهیم گفت. در هر ۱۰۰ گرم خرما اطلاعات تغذیهای زیر وجود دارد: (این مقدار در خرماهای مختلف، کمی متفاوت است)
• کالری: ۲۷۷
• کربوهیدرات: ۷۵ گرم
• فیبر: ۷ گرم
• پروتئین: ۲ گرم
• پتاسیم: ۲۰% از نیاز روزانه
• منیزیم: ۱۴% از نیاز روزانه
• مس: ۱۸% از نیاز روزانه
• منگنز: ۱۵% از نیاز روزانه
• آهن: ۵% از نیاز روزانه
پیش از خرید یا مصرف خرما به موارد زیر دقت کنید:
• در نظر داشته باشید ظاهر آن سالم و بدون شکرک باشد.
• باید تازه و بدون بوی اضافی مانند ترشیدگی باشد.
• به تاریخ انقضای روی بسته توجه کنید.
• قبل از مصرف آن را به خوبی بشویید.
برای خرید انواع خرما به صورت عمده فروشی با تیم تخصصی شرکت راش آیین اطلس غرب مشورت کنید.