زعفران طلای سرخ ایران

دسته بندی زعفران بر اساس خلوص، قدرت رنگ دهی و عطر آن به پنج دسته نگین، سرگل، پوشال، دخترپیچ، ریشه (خامه) و نرمه تقسیم می شود. زعفران نگین معمولا برای صادرات استفاده می شود که انواع آن شامل سوپر نگین، نگین پرسی، درجه یک و شبه نگین است...
فهرست مطالب

زعفران یا طلای سرخ از معروف ترین ادویه های ایرانی است که در صنایع غذایی استفاده فراوان دارد. در حال حاضر کشور ما بزرگ ترین تولید کننده و صادر کننده آن در جهان است و در حدود ۹۰٪ زعفران جهان را تامین می کند. محققان خواستگاه زعفران را مربوط به دوران مادها و در محدوده ایران و آسیای صغیر می دانند. ایرانیان این گل خوشبو را به عنوان کالای تجاری خود به کشورهایی نظیر روم، چین و یونان و… معرفی کردند و نحوه کاشت آن را به دیگران نیز آموختند. امروزه زعفران گران ترین ادویه جهان است و طرفداران بسیاری در سراسر دنیا دارد.

تاریخچه زعفران

نکته جالب اینجاست که در زمان های گذشته مصارف زعفران تنها به آشپزی محدود نمیشد! برای مثال در زمان هخامنشیان از بخور آن به همراه مشک و عنبر به عنوان خوشبوکننده کاخ ها و قصرها استفاده می شده است. همچنین از آن برای رنگ کردن الیاف و پارچه ها سلطنتی نیز بهره می بردند و حتی در مراسم های عروسی نیز زعفران را به همراه گل، سکه و نقل بر سر عروس و داماد می ریختند و همواره آن را نمادی از جشن و سرور می شناختند. باگذشت زمان این ماده خوشرنگ و نشاط آور راه خود را بیشتر از پیش به آشپزخانه های ایرانی باز کرد و در غذاهای سنتی مانند انواع آش ها و شیرینی ها، بستنی، شربت ها و دسر ها مانند مسقطی و.. استفاده شد.

 

اطباء ایرانی نیز همواره در نسخه های خود از این گیاه پرخاصیت سخن گفته اند. ما قصد داریم در این مقاله و مقالات بعدی به خواص این گیاه ارزشمند بپردازیم.

فواید زعفران چیست؟

طلای سرخ ایرانی با دارای بودن بیش از ۱۵۰ نوع از ترکیبات مختلف خواص دارویی و درمانی بسیاری دارد و با داشتن مقادیر بالای ویتامین گروه B، کاروتنوئیدها، کروسین (عامل ایجاد کننده رنگ زعفران)، سافرانال (عامل اصلی طعم و عطر) ، آنتی اکسیدان ها و…به تقویت اعصاب، ترمیم سلول های آسیب دیده کمک می کند. همچنین این ادویه گرانبها با خاصیت ضدالتهابی و ضد اسپاسم خود برای بهبود بیماری های مفصلی و آرتروزی مفید است. علاوه بر این مصرف به اندازه آن باعث تقویت حافظه، جلوگیری از آلزایمر و کاهش فشار خون می شود. کروسین سطح سروتونین (هورمون شادی) را در بدن افزایش می دهد و منجر به کاهش افسردگی می شود و باعث کاهش اضطراب می شود. همچنین با کم کردن سطح کورتیزول و بالا بردن استروژن باعث تقویت و استحکام استخوان ها می شود.

کاربرد زعفران در طب سنتی

این گیاه طبع گرمی دارد که در درمان مشکلات تنفسی، پوستی، گوارشی استفاده می شود. این گیاه شگفت انگیز در دستورالعمل های طب سنتی برای رفع کم خونی، کمک به هضم غذا و درمان عفونت ادراری کاربرد دارد. همچنین دمنوش این گل برای تمدد اعصاب و بی خوابی، رفع استرس، کاهش علائم پیش از قاعدگی، دیابت و افزایش میل جنسی مفید است. مصرف آن برای تقویت قلب، معده و سردی کبد بسیار توصیه شده است. نوشیدن چای زعفران باعث تقویت عمومی بدن و دستگاه گوارش می شود، کلیه ها را پاکسازی و به بهبود وضعیت ریه ها نیز کمک می کند.

نقش زعفران در پزشکی مدرن

دو ترکیب شیمیایی سافرانال و کروسین که منحصرا در زعفران موجودند، تاثیری شبیه به داروی فلوکستین دارند. این ماده مانع از جذب مجدد دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین می شود و عملکردی مانند داروهای ضدافسردگی دارد. آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد بدن و در نتیجه مقابله با سرطان می گردد. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در آن از گرفتگی عروق جلوگیری کرده و با خنثی کردن رادیکال های آزاد مانع از مشکلات قلبی می شود.

انواع زعفران را بشناسید

دسته بندی زعفران بر اساس خلوص، قدرت رنگ دهی و عطر آن به پنج دسته نگین، سرگل، پوشال، دخترپیچ، ریشه (خامه) و نرمه تقسیم می شود. زعفران نگین معمولا برای صادرات استفاده می شود که انواع آن شامل سوپر نگین، نگین پرسی، درجه یک و شبه نگین است. زعفران سرگل که با برندهای تجاری مانند ممتاز، قائنات و سرقلم نیز شناخته می شود، بیشتر به جهت دم کردن، شربت و مصارف خانگی و آشپزی کاربرد دارد. سرگل صادراتی نیز طرفداران زیادی دارد. پوشال همان بخش کلاله و کمی از بخش ریشه زعفران است و امکان تقلب در آن کمتر از سایر انواع زعفران است به همین دلیل بیشتر مورد توجه افراد قرار می گیرد.

 

دخترپیچ دسته ای از زعفران بهم پیچیده ای است که شامل کلاله و خامه است و عطر قوی ای دارد. خامه یا ریشه نیز به باقی مانده زعفران بعد از جداشدن کلاله می گویند که به نام زعفران سفید شناخته می شود. نرمه یا پودر به زعفران شکسته می گویند که توسط الک جداسازی می شود و با قیمتی پایین تر در بازار به فروش می رسد. (در مقالات بعدی به معرفی تخصصی تر هر یک از این دسته بندی ها خواهیم پرداخت)

مقدار مجاز مصرف زعفران

مصرف زعفران با محدودیت هایی همراه است و استفاده زیاده از حد آن توصیه نمی شود. پزشکان معتقدند سهم مناسب برای هر نفر در ماه حدود ۳ گرم است و مصرف بیش از آن خطرناک است به طوری که می تواند منجر به علائمی مانند سرگیجه، سیاهی رفتن چشم ها، سردرد، عدم تعادل، زردی پوست، مشاهده خون در ادرار و مدفوع، خونریزی های داخلی، آسیب به کلیه و… شود. همچنین مصرف بیش از اندازه این گیاه برای زنان باردار خطرناک است و می تواند منجر به سقط جنین خصوصا در ماه های ابتدایی شود.

قیمت زعفران

خرده فروشی زعفران با واحد مثقال و عمده فروشی آن با کیلوگرم محاسبه می شود که با توجه به نوع زعفران، کیفیت و خلوص آن قیمت گذاری می گردد. بنابراین قیمت زعفران در بازارهای داخلی و خارجی بسته به نوع و کیفیت آن متغیر می باشد. کارشناسان ما در شرکت بازرگانی راش آیین اطلس غرب آماده اند تا با مشاوره های دقیق شما را در خریدی امن و مطمئن همراهی کنند. برای استعلام دقیق از قیمت ها با ما تماس بگیرید.