گوجه خشک یکی از پرکاربردترین مواد غذایی است که از آن به عنوان طعم دهنده در انواع غذاها استفاده می شود. این محصول که از طریق خشک کردن گوجه فرنگی تازه به دست می آید، ماندگاری بسیار بالایی دارد. از همین رو حتی در فصولی که گوجه تازه دسترس نیست، می توان از گوجه خشک برای عطر و طعم بخشیدن به غذا بهره برد. ایتالیایی ها اولین کسانی بودند که به فکر تهیه این ماده غذایی افتادند. البته در آن دوران آنها گوجه را با پهن کردن روی پشت بام و قرار دادن زیر نور مستقیم آفتاب (به روش سنتی) خشک می کردند.
اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی روشهای خشک کردن گوجه نسبت به گذشته متنوع تر شده اند. در ادامه شما را با بهترین شیوه های تهیه گوجه خشک آشنا خواهیم کرد.
خشک کردن گوجه فرنگی زیر نور آفتاب
اگر به دنبال یک شیوه آسان، طبیعی و ارزان برای تهیه گوجه خشک هستید، این روش را به شما توصیه می کنیم. البته در صورتی که شهر محل اقامت تان در نزدیکی دریا قرار دارد، باید سراغ سایر روشهای خشک کردن گوجه بروید. زیرا انجام این روش تنها در صورتی امکان پذیر است که دمای هوا حداکثر 32 درجه سانتی گراد و رطوبت آن کم باشد. علاوه بر آن فرآیند تهیه گوجه خشک در زیر نور خورشید با توجه به نوع گوجه فرنگی و شرایط آب و هوایی بین 2 تا 4 هفته طول می کشد که نسبت به روشهای مدرن زمانبر است.
طرز تهیه گوجه خشک با نور خورشید
جهت انجام این روش در ابتدا باید گوجه ها را به دقت بشویید و پس از برش زدن آن را با فاصله مناسب در سینی فلزی بچینید. سپس سینی را در مقابل نور مستقیم خورشید قرار دهید تا گوجه فرنگی ها رطوبت خود را از دست بدهند. البته در این مرحله حتما روی گوجه ها را با توری نازک یا آبکش بپوشانید تا حشرات موذی محصول شما را آلوده نکنند. به خاطر داشته باشید که در زمان خشک شدن گوجه ها زیر نور آفتاب باید مدام به آنها سر بزنید. در آخرین مرحله هم با ترد و پفکی شدن گوجه کار شما به اتمام می رسد و گوجه خشک طبیعی در اختیار شما خواهد بود.
خشک کردن گوجه در فر
اجاق گازهای نسل جدید اکثرا مجهز به دستگاه فر هستند. شاید با خود فکر کنید که تنها کاربرد فر در پخت شیرینی جات و غذا خلاصه می شود. اما اینطور نیست. چون استفاده از فر یکی از سریع ترین روشهای خشک کردن گوجه محسوب می شود. البته در این روش امکان خشک شدن بیش از حد و از دست رفتن ویتامین ها و املاح معدنی مفید موجود در گوجه فرنگی تازه بر اثر حرارت مستقیم وجود دارد. اما از سوی دیگر با این متد تنها در عرض 8 تا 12 ساعت یک سینی پر از گوجه خشک مرغوب خواهید داشت.
طرز تهیه گوجه خشک در فر
در اولین گام گوجه ها را پس از شستشو و پوست گیری به شکل ورقه های نازک با ابعاد یکسان برش دهید و در سینی فر قرار دهید. در این مرحله حتما سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید تا هنگام خشک کردن، گوجه ها به سینی فر نچسبند. دمای فر را روی 180 درجه سانتی گراد تنظیم نمایید تا گوجه فرنگی ها خشک شوند. بعد از گذشت 8 تا 12 ساعت گوجه های خشک را از فر خارج و پس از خنک شدن در زیپ کیپ (کیسه فریزر در دار) بسته بندی کنید.
خشک کردن گوجه با دستگاه خشک کن
این روش بیشتر در کارخانه های بزرگ صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد آن جهت تولید گوجه خشک عمده و گوجه خشک صادراتی است. انجام این متد تنها با در اختیار داشتن دستگاه های خشک کن صنعتی امکان پذیر می شود و نسبت به سایر روشهای خشک کردن گوجه هزینه بیشتری می طلبد. به همین جهت در صورتی که به منظور مصرف خانگی قصد تهیه گوجه خشک را دارید، این روش برای شما مناسب نیست.
طرز تهیه گوجه خشک با دستگاه خشک کن
در این متد بر خلاف سایر روشهای خشک کردن گوجه باید پوست گوجه را به طور کامل جدا کنید و سپس آن را در دستگاه قرار دهید. برای کندن پوست گوجه ها آنها را به مدت ۳۰ ثانیه در آب جوش قرار دهید تا پوست آنها راحت تر جدا شود. بعد از آن گوجه هایی که برش زدید را درون دستگاه خشک کن بچینید. در صورت تمایل در این مرحله پودر سیر، نمک، آویشن یا ادویه دلخواهتان را به گوجه ها بیفزایید تا طعم بهتری به خود بگیرند.
دمای دستگاه را روی ۶۰ درجه سانتی گراد تنظیم و بعد از ۸ تا ۱۰ ساعت گوجه های خشک را از خشک کن خارج نمایید. گوجه های ترد و بدون آب را بسته بندی و در بازارهای داخلی و خارجی عرضه کنید. البته در صورتی که قصد صادرات گوجه خشک و کسب سود از این راه را دارید، می توانید جهت تهیه این محصول با مشاوران شرکت بازرگانی راگ تماس بگیرید.