زعفران یکی از گران ترین و با ارزش ترین ادویه های دنیا محسوب می شود که به طلای سرخ شهرت دارد. این ادویه از کلاله گیاهی بنفش رنگ از تیره زنبقیان به دست می آید و به عنوان طعم دهنده در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این ماده خواص درمانی بی شماری دارد که از جمله مهم ترین آنها باید به کمک به بهبود آلزایمر، تقویت سیستم عصبی، کاهش سطح قند خون و کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی اشاره کرد.
بنابر نوشته قدیمی ترین اسناد گیاه شناسی، گیاه زعفران برای اولین بار حدود پنج هزار سال پیش به صورت وحشی در دامنه های کوه زاگرس رویید و سپس با گسترش تجارت در دوران هخامنشیان به سراسر دنیا صادر شد. در واقع ایرانیان اولین کسانی بودند که این گیاه را کشف و برای اهداف گوناگون از آن استفاده کردند.
در حال حاضر هم کشور ما با صادر نمودن ۳۱۰ تن زعفران در سال به بازارهای بین المللی رتبه اول صادرات زعفران در جهان را به خود اختصاص داده است. زیرا شرایط آب و هوایی ایران برای کاشت و پرورش این گیاه بسیار مناسب است. در ادامه شما را با بزرگ ترین تولید کننده زعفران در ایران آشنا می کنیم.
خراسان رضوی پرچمدار بالاترین میزان تولید زعفران
در کشور ایران ۱۲۱ هکتار سطح زیر کشت زعفران وجود دارد که ۹۱ هکتار آن متعلق به استان خراسان رضوی است. در واقع باید بگوییم که ۷۶ درصد زعفران ایران در این استان تولید می شود. شهرستانهای تربت حیدریه، قاین، تربت جام و بیرجند وسیع ترین مزارع زعفران را در خود جای داده اند. اما در میان این شهرها شهرستان تربت حیدریه با تولید ۳۶ تن از این محصول، به عنوان بزرگ ترین تولید کننده زعفران در ایران شناخته می شود.
در واقع بسیاری از ساکنان این شهرستان جهت امرار معاش به کاشت زعفران می پردازند و اقتصاد آنها تا حدود زیادی به تولید این محصول بستگی دارد.
اصفهان، دومین تولید کننده بزرگ زعفران در ایران
اصفهان به دلیل برخورداری از آب و هوای گرم و خشک یکی از مناطق زعفران خیز ایران محسوب می شود. به گونه ای که سالیانه ۹ تن از این محصول در شهرستانهای این استان از جمله نطنز، گلپایگان، نجف آباد، شاهین شهر، نایین و میمه کشت می شوند.
کشاورزان اصفهانی این گیاه را در ماه های تیر تا شهریور می کارند و در آبان یا آذر برداشت می کنند. در واقع این گیاه بر خلاف سایر گیاهان دارویی نیاز به آبیاری زیادی ندارد و تنها باید در فصول سرد سال برداشت شود. البته در سالهای اخیر به منظور افزایش نرخ تولید، زعفران به صورت گلخانه ای نیز در نصف جهان کشت می شود. از سوی دیگر با توجه به موقعیت ترانزیتی ویژه این استان کشاورزان اصفهانی می توانند طلای سرخ را به صورت مستقیم به سایر کشورهای جهان صادر کنند.
یزد، یکی از برترین تولید کنندگان زعفران در ایران
اگرچه استان یزد بزرگ ترین تولید کننده زعفران در ایران نیست، اما کشاورزان این استان یکی از با کیفیت ترین انواع زعفران ایرانی را تولید می کنند. بهاباد، بافق، ابرکوه و مهریز مهم ترین مراکز کشت این محصول در یزد محسوب می شوند که سالیانه چهار هزار کیلوگرم زعفران از مزارع آنها برداشت می شود.
در سالهای اخیر هم با توجه به پرسود بودن تجارت این ادویه ارزشمند میزان کاشت آن نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است. به گونه ای که ۷۵ هکتار از اراضی این منطقه در سال جاری زیر سطح کشت زعفران رفته است. البته علت این امر را می توان در خشکسالی و کاهش منابع آبی این استان دانست که کشاورزان را به کاشت محصولات سازگار با کم آبی نظیر زعفران ترغیب کرده است.
استان کرمان، چهارمین تولید کننده بزرگ زعفران در کشور
استان کرمان در میان بزرگ ترین تولید کننده زعفران ایران رتبه چهارم را دارد. کشاورزان کرمانی در شهرستانهای زرند، راور، شهر بابک، کوهبنان، بردسیر، سیرجان، بم و رفسنجان به کاشت این گیاه معجزه گر می پردازند. البته بنابر آمار ارائه شده توسط سازمان جهاد کشاورزی این استان، بیشترین سطح زیر کشت در شهرستان زرند و کمترین میزان زیر کشت در شهرستان ریگان انجام می شود.
زعفران کرمان بر خلاف زعفران سایر مناطق ایران، بیشتر به بازارهای داخلی عرضه می شود و میزان صادرات آن چندان بالا نیست. زیرا بادهای کویری و استخوان سوز این منطقه میزان بازدهی مزارع زعفران و جحم محصول برداشت شده را کاهش می دهند.
استان فارس، یکی از بهترین مناطق کاشت زعفران در ایران
اگرچه کشت زعفران در استان فارس قدمت طولانی ندارد، اما شرایط آب وهوایی در این استان جهت کاشت این محصول مساعد است. بخش عمده ای از زعفران این استان در مزارع شهر زیبای شیراز کاشته می شود. اما با کیفیت ترین نوع این محصول در منطقه استهبان تولید می گردد.
زعفران استهبان در بازارهای داخلی و خارجی متقاضیان بسیاری دارد که همین بالا بودن تقاضا موجب ارز آوری این محصول برای اهالی استان فارس شده است. با این حال به دلیل اینکه کشت زعفران در این منطقه هنوز نوپاست، میزان بازهی مزارع آن تا حد پیش بینی شده فاصله زیادی دارد. در واقع در حال حاضر ۴۰۰ کیلوگرم زعفران خشک از مزارع فارس برداشت و به مقاصد تجاری داخلی و بین المللی صادر می شود.
حال که با بزرگ ترین تولید کننده زعفران در ایران آشنا شدید، باید با بزرگترین تامین کنندگان زعفران در کشور هم آشنا شوید. امروزه با توجه به رشد تجارت بین الملل و توسعه صادرات شرکتها و اشخاص بسیاری به عنوان واسطه زعفران را از کشاورزان خریداری و به تاجران و بازرگانان عرضه می نمایند.
شرکت راگ یکی از برترین تامین کنندگان در حوزه خشکبار و ادویه می باشد که با کیفیت ترین زعفران ایرانی را جهت صادرات به متقاضیان خرید عمده زعفران ارائه می دهد. در صورتی که قصد صادرات زعفران، طلای سرخ ایرانی را دارید، جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی با کارشناسان مجرب راگ تماس بگیرید.