عدس یا لوبیا کدام بهتر است؟

آمارها نشان می دهند که عدس و لوبیا در گروهی قرار دارند که هر کدام به تنهایی سازنده یک رژیم غذایی سالم هستند و نسبت فیتات عدس به لوبیا بسیار کمتر است. عدس دارای قندهای غیرقابل هضم کمتری است و کمتر از لوبیا منجر به ...
عدس یا لوبیا کدام بهتر است؟
فهرست مطالب

عدس و لوبیا حبوباتی هستند که می توان از آنها در یک رژیم غذایی سالم استفاده کرد. هر دوی این حبوبات مملو از ریز مغزی ها، پروتئین، فیبر و مقدار بسیاری کلسترول هستند که به عنوان وعده غذایی سالم اما کم مصرف مطرح می شوند. حبوبات شامل انواع لوبیا، عدس، نخود و نخود فرنگی که معمولا به صورت خشک یا کنسروی در طبخ غذا مصرف می شوند، محصولات مهمی هستند که در سبد غذایی خانواده ها جای گرفته اند. به همین جهت صادرات لوبیا و حبوات دیگر یکی از ارکان اصلی صادرات مواد غذایی است که در بیشتر کشورها انجام می شود.

 

کشورهای عراق، روسیه، ترکیه و … از جمله مقاصد مهمی هستند که هدف خوبی برای صادرات لوبیا و عدس می باشند. در کنار آن کشور کانادا بخش عمده صادرات عدس را در بازار جهانی بر عهده دارد. با این حال مصرف کدام بهتر است؛ عدس یا لوبیا؟ در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.

لوبیا، منبع مهم پروتئین

لوبیا منبع مهم پروتئین گیاهی و فیبر رژیمی است. انواع لوبیا اعم از لوبیا چیتی، لوبیا سفید، لوبیا سیاه و لوبیا قرمز می باشد که مصرف آن برای سلامتی قلب و بدن شما مفید است. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که مصرف این دسته از حبوبات به کاهش قند خون و حفظ سلامت روده کمک می کند. لوبیا به دلیل داشتن پروتئین بالا در بین غذاهای گیاهی معروف است و منبع خوبی برای گیاهخوران در نظر گرفته می شود. علاوه بر آن در کنار کالری کمی که دارد، یکی از مفیدترین غذاها برای کاهش وزن نیز می باشد.

 

پروتئین و فیبر موجود در لوبیا از عواملی هستند که در کاهش وزن اهمیت ویژه ای دارند. لوبیا را می توانید در انواع غذاها مانند سوپ، تاکو و سالاد استفاده کنید و از فواید آن برخوردار شوید.

عدس منبع مهم آهن

عدس هم مانند لوبیا جزو دانه های خوراکی از خانواده حبوبات می باشد که یکی از غذاهای اصلی رایج در کشورهایی مثل ترکیه، سوریه و مراکش است. همچنین مملو از ویتامین B، منیزیم، روی و پتاسیم می باشد که برای رشد کودکان بسیار مفید است. بیش از ۲۵٪ عدس از پروتئین تشکیل شده که آن را به عنوان منبع عالی برای آهن و جایگزین عالی برای گوشت مطرح می کند.

 

مصرف عدس همچنین در میان افرادی که طرفدار رژیم غذاهای کم کالری هستند، طرفداران ویژه دارد که می تواند به کاهش وزن کمک کند. به نظر می رسد که این دانه خوشمزه به ثابت نگه داشتن سطح قند خون کمک کرده و از سمتی دیگر بسیار سیر کننده است و می تواند برای مدت طولانی شما را سیر نگه دارد. ویزگی های غذایی این دانه ها موجب شده تا مصرف آن در کشئرهای زیادی رواج داشته باشد. به طوری که بیشترین ظرفیت صادرات عدس متعلق به کشور هند است. همچنین کشورهای امارات، چین و کویت مقاصد خوبی برای صادرات این محصول محسوب می شوند.
عدس یا لوبیا

شباهت لوبیا و عدس

این دانه ها هر دو منبع پروتئین کم چرب و غیر گوشتی هستند. لوبیا و عدس هر دو از خانواده و تیره گیاهی Fabaceae هستند که هر دوی آنها را از غلاف های لوبیا که روی این نوع گیاهان رشد می کنند می توانید برداشت کنید. هر دوی این دانه ها با شاخص گلیسمی پایین مرتبط هستند که می توانند سطح قند خون را کاهش دهد. ویتامین های موجود و مواد مغذی در در این دو دانه مانند تیامین، ویتامین B و روی می باشند.

تفاوت عدس و لوبیا

با این که عدس و لوبیا هر دو از حبوبات هستند اما در خواص، شکل ظاهری و طعم و مزه با یکدیگر متفاوتند. از نظر اندازه عدس بسیار کوچکتر از لوبیا است و دانه های کمتری در غلاف آن تولید می شود. عدس در انواع مختلف قرمز، سیاه، سبز و قهوه ای وجود دارد که هرکدام از آنها دارای خواص ویژه ای است. مدت زمان پخت عدس نسبت به لوبیا کمتر و در حدود ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت است. با این حال بهتر است قبل از پخت این دانه حداقل ۸ ساعت آن را خیس کنید. اما لوبیا که نسبت به عدس حجیم تر است، مدت زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد.

عدس یا لوبیا

خواص تغذیه ای لوبیا و عدس چیست؟

آمارها نشان می دهند که عدس و لوبیا در گروهی قرار دارند که هر کدام به تنهایی سازنده یک رژیم غذایی سالم هستند و نسبت فیتات عدس به لوبیا بسیار کمتر است. عدس دارای قندهای غیرقابل هضم کمتری است و کمتر از لوبیا منجر به نفخ معده می شود. لوبیا نسبت به عدس میزان بیشتری کربوهیدرات دارد، اما میزان فیبر رژیمی آنها متفاوت است. عدس منبع خوبی از ویتامین های گروه B، آهن، منیزیم، پتاسیم و روی می باشد. همچنین لوبیا مقدار مناسبی روی، مس، سلنیوم و ویتامین های E ،B6، B1 و K دارد که برای رشد بدن کودکان سرشار از مواد مغذی است.

مقایسه میزان مصرف حبوبات در جهان

براساس میانگین مصرف حبوبات در جهان کشور هند با ۵۴۵۶ تن بالاترین میزان مصرف لوبیا را به خود اختصاص داده و بعد از آن برزیل و مکزیک قرار گرفته اند. این ارقام نشان می دهند که بیشترین سرانه حبوبات در کشورهای آفریقایی است و نیجریه و تانزانیا بالاترین مصرف روزانه حبوبات را ثبت کرده اند. همچنین لوبیا جزو حبوباتی است که بیشتر در غرب میانه خریداری می شود.

 

کانادا به عنوان کشور پیشرو در مصرف عدس در جهان تبدیل شده و این مصرف دو برابر ارقام ثبت شده توسط هند است. از عمده تولیدکنندگان عدس می توان به کانادا، هند، استرالیا، ترکیه و ایالات متحده آمریکا اشاره کرد. در کنار آن می توان به کشور برزیل اشاره کرد؛ چرا که علاقه برزیلی ها به غذای سنتی به نام لوبیا فیجوادا نشان می دهد که مصرف حبوبات هر برزیلی روزانه ۱۲۵ کیلو کالری است. بنابراین مصرف حبوبات در سبد غذایی خانوارها توصیه می شود تا هم پروتئین لازم بدن و هم تمامی ریز مغذی های مفید را با هزینه ای مناسب دریافت کنند و از خوردن غذای لذیذ اما سالم لذت ببرند.